under construction

under construction

Mina havsörings tips


Havsöringen är nog den enklaste vilda fisken att börja fiska efter just på grund av att det "bara" är att åka ut till havet och börja kasta. Men att fiska efter och att få är två skilda begrepp. Många åker ut och ställer sig och kastar på första bästa ställe eller någon plats man har blivit tipsad om och sen bara står och nöter hela dagen. Det kan mycket väl ge fisk men enligt min åsikt är chansen mycket större till fångst om man rör på sig mycket, fiska i en kvart på ett ställe och sen flytta på sig om inget har hänt. Stanna vid uddar, grynnor, där djupt möter grunt, där det blir strömmar brukar vara säkra kort.

Alla har sina egna teser om väder och vind och det är klart att det påverkar men tex som många säger att du inte kan få öring om det blåser nordan eller att det nästan är lika dåligt vid ostlig vind anser jag vara skitsnack. Det påverkar absolut fisket! Men det gör det inte omöjligt! Vi här på västkusten har en fantastisk miljö med mycket öar och vikar så är vinden "dålig" får man söka sig till andra platser helt enkelt.

Den som aldrig får fisk vid nordan står oftast på ett o samma ställe hela tiden.


Under våren är det dom grunda vikarna som brukar vara säkra kort och hittar man väl öringen kan man ha ett riktigt roligt fiske.  Men det kan vara svårt att hitta stimmen och beroende på hur viken ser ut kan dom röra på sig. Jag vet några platser där man kan klocka stimmen på våren, man ser hur det börjar vaka och har ett fantastiskt fiske i en kvart sen dör det ut och det är bara att dricka kaffe i en trekvart för att sen se vaken komma och få ett fantastiskt fiske igen! Så under våren kan det vara värt att stå och nöta lite på samma plats.  En liten grej att tänka på är att fisken kan hålla sig på en väldigt liten yta, jag har varit med om att fisken har stått och tryckt på en yta på 15x15 meter mitt i en stor vik! Sen vid stilla väder såg jag att det gick en liten djupfåra precis där så det är det lilla som gör det!

När värmen börja komma blir öringen mer utspridd och rör på sig hela tiden så nu är det en kvart på varje ställe som gäller. Nu har jag ju min kajak som jag söker fisken med men innan valde jag fiskeplatser där jag visste att jag kunde gå och hitta nya platser hela dan.
På dagen står fisken oftast lite djupare eller vid strömsatta platser, ibland kan man ha turen att få se dom stryka längs med bergsbranter. Så ha det i åtanke att alltid kasta innan fisken kan se dig! Lite som med skygg brunöring i en liten bäck, stanna en bit innan du kommer fram till vattnet och lägg kastet över berget så att flugan bara hamnar några meter ut så att du får fiskat av närområdet först.

Nattfisket under denna period kan vara riktigt spännande och lyckas man hitta fisken och det är en perfekt sommarnatt får man goa minnen för livet! Under sommarnatten blir öringen mindre skygg och kan nu igen hittas lite längre in i vikarna. Stora oförtyngda svarta flugor är mest gångbart , en del kör med foamflugor som ligger i ytan men jag upplever att fisken missar dessa i större utsträckning. Det kanske är något med hur flugan syns i vattenspegeln som gör det då många hugger precis bakom flugan.

Torrflugefisket måste jag ta upp lite med för det är inte många som tänker på detta. Det är inte ofta förhållandena är bra men någon gång ibland har man turen att träffa rätt. Så ha alltid några torrflugor i asken tex svart klinkhammer storlek 14-16, några myror i blandade storlekar, några getingar/humlor och några skalbaggar så klarar du dig. Det handlar ju om landinsekter som blåser ut och är det tillräckligt många så börjar havsöringen smaska på ytan. Jag har inte vart med om det många gånger men det har vart riktigt spännande när det har hänt!

Lite summering och konkreta tips på flugor och utrustning

När det kommer till flugor kör jag oftast med olika magnus varianter, räkor och sen några svarta för natten/kvällen så igentligen räcker det med pattegrisen, magnus i grått,brunt och lite rosa-brunt och några märlor så klarar man det mesta!

Spö är lite efter vad man bemästrar men från klass 5 och uppåt skulle jag säga.

Sen den viktigaste grejen som många är slarviga med...tafsen! Jag kör nästan aldrig med klenare tafs än 0,24 det är om det är helt stilla då kan jag gå ner till 0,20. Jag fiskar uteslutande med fluorcarbon och har 0,26 tafs som standard, under natten går jag upp till 0,30 och det har inte försämrat fisket på något vis!

Tipsen kommer byggas på under tidens gång!

Mvh Andreas









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar